Stelling: “Als je een eigen bedrijf hebt móet je ‘zichtbaar’ worden en ‘reclame maken’.”

Of je het nu eens of oneens bent met deze stelling, het volgende gevoel kan je bekruipen: Hoezo “moet”?! Niemand zegt mij wat ik “moet”. Daarom heb ik toch gekozen voor een eigen bedrijf?!

Mogelijke gedachtes:

 • Ik heb nu klanten en het gaat wel oké zo.
 • Moet je altijd maar “meer” (omzet) willen?
 • Tevreden zijn met wat je hebt en krijgt is toch belangrijk?!

Dit zijn soms ook mijn gedachten…

En soms ben ik druk voor anderen om hún bedrijf nog mooier neer te zetten in woord en beeld. Hierdoor vergeet ik mijn eigen zichtbaarheid.

Dit wil ik veranderen, want:

Ik weet ook dat als ik rustig mijn ding blijf doen vanuit huis, degenen die ik ook verder zou kúnnen helpen, mij niet zien. En mij dus niet benaderen.
En weet: dat wat nu is en wat je nu hebt en krijgt, is niet blijvend. Het is niet vanzelfsprekend dat de klanten/ cliënten die je nu hebt, ook in de toekomst bij je blijven en van dezelfde diensten gebruik blijven maken. Het is ook niet vanzelfsprekend dat je zomaar nieuwe klanten krijgt. Dit wetende geeft ook een extra gevoel van dankbaarheid van wat er nu is.
Om ook voor de toekomst meer zekerheid te krijgen, zul je er dus iets voor moeten doen.
 
“Ja, re-clá-me maken zeker…”, hoor ik je denken. Ja, dat klopt, maar niet op een manier van op je borst kloppen en luid verkondigen hoe goed je bent. Of nog erger: vertellen hoe slecht je concurrent is.
Nah-ah.
Een dikke no-go.
Dat komt zó onsympathiek over.


Het kan ècht anders.

Vertel gewoon zoals je ook in klantgesprekken doet. Leg de focus op jouzelf en vertel over wat je doet, hoe jij kunt helpen. Welke oplossing je biedt voor welk probleem en wat het iemand oplevert.

Wees duidelijk en stellig. Niet twijfelen aan jezelf (ondanks dat iedereen dat wel eens doet) Want als jij twijfelachtig vertelt over wat je te bieden hebt, wat verwacht je dan van je potentiële klant?

Kiezen is moeilijk. Verandering en in beweging komen des te meer. Ook voor jouw klant is dit moeilijk. Dus hóe gaat je klant stellig voor jou kiezen, met volle overtuiging, als jij die zekerheid niet laat voelen in je boodschap?

Even bekeken vanuit mezelf:

1. Ik weet wat ik kan.
2. Ik weet ook wat ik niet kan of waar ik moeite mee heb.

Met punt 1 kan ik sowieso klanten helpen. Bij punt 2 liggen mijn kansen. Om iemand meer over mezelf of over mijn bedrijf te vertellen, kan ik me het beste op punt 1 richten.

Dus: ga eens bij jezelf na:

 • Wat vind je leuk om te doen?
 • Waar vertel je graag over?
 • Waar weet je veel vanaf, wat voor een beginner nog lastig is?
 • Vertel er over in begrijpbare taal.

Iemand moet in jouw tekst of blog niet struikelen over moeilijke woorden en vage sh*t. Dan haakt men af.

Een paar tips op een rij:

 1. Vertel je verhaal
 2. Plaats er mooie, herkenbare afbeeldingen bij, die passen bij de inhoud van je verhaal en bij je huisstijl (de kleuren van je bedrijf/ website). Én die passen bij jouw doelgroep.
 3. Houd het eenvoudig.
 4. Plaats je verhaal als een blog op je website. Als je regelmatig blogt, is dit goed voor je vindbaarheid via Google.
 5. Gebruik kleine stukjes of een paar regels uit je blog, welke je gebruikt als ‘post’ op Facebook of LinkedIn. Hierbij plaats je een meer-lezen-link naar de complete blog op je website. Zo probeer je meer potentiële klanten naar je website te halen. Eenmaal op je website kan men meer over jou en je aanbod lezen.

Je website is namelijk persoonlijker (als het goed is) en hierdoor is de stap voor je klant kleiner om iets van je te kopen of meer info te vragen.

 

Heb je nog geen persoonlijke website of zou je het fijn vinden als er even iemand met je meeleest? Stuur me dan een berichtje. Ik help je graag verder om jouw toekomstige klant een goede indruk te geven van jou en je bedrijf.

 

Geloof in je eigen kwaliteiten